• Kreatyna
    Ciało,  Dieta

    Kreatyna – co to? Jak działa? Czy warto brać?

    Kreatyna – co to? Kreatyna występuje naturalnie w ludzkich komórkach mięśniowych. Nasz organizm potrafi sam wytworzyć kreatynę z argininy, glicyny i metioniny w  trzustce, nerkach, wątrobie, mózgu oraz jądrach. Kreatyna występuje głównie w komórkach mięśni (ok. 98%) w formie kreatyny wolnej oraz fosforanu kreatyny. Po związaniu z resztą kwasu fosforowego kreatyna przyjmuje postać fosforanu i staje się źródłem energii, która może zostać wykorzystana np. jako substrat energetyczny dla mózgu. Ilość PCr (fosfokreatyna) występująca w  mięśniach jest do 4 razy większa od ilości adenozynotrójfosforanu (ATP). Jego głównym zadaniem jest dostarczenie energii do odbudowy ATP, które jest podstawowym źródłem energii podczas skurczu pracujących mięśni. Istnieje także możliwość gwałtownego spadku stężenia fosfokreatyny podczas…

  • Jaką dietę wybrać?
    Ciało,  Dieta

    Dieta – cz.3 – Jaką dietę wybrać?

    Jaka dieta na początek?   Istnieje wiele diet, filozofii żywienia, czy sposobów postępowania w tej materii. W większości przypadków dieta zbilansowana powinna się sprawdzić. ​Podkreślam również, że dieta zbilansowana w tej wersji skierowana jest do osób zdrowych. Dieta zbilansowana   Jest to racjonalny sposób żywienia, który zakłada proporcjonalne dostarczenie kalorii z poszczególnych makroskładników. Ujmując to precyzyjniej, 50-55% wszystkich kalorii stanowią węglowodany, 25-30% tłuszcze, a od 15-25% białka. Dieta zbilansowana jest dietą uniwersalną, która posiada szerokie zastosowanie, od redukcji tkanki tłuszczowej, przez utrzymanie wagi, do wzrostu masy mięśniowej. Uzyskany efekt zależny jest od ustalonego zapotrzebowania kalorycznego. Sposób odżywiania jakim jest dieta zbilansowana można nazwać „złotym środkiem” w żywieniu, ponieważ dopuszcza wiele…

  • Jak wyznaczać cele dietetyczne
    Ciało,  Dieta

    Dieta – cz.2 – Jak wyznaczać cele związane z dietą i po co to robić?

    Wyznaczanie celów, a dieta Jednym z pierwszych kroków podczas kompozycji diety jest zastanowienie się nad jej celem. Większość osób zaczyna stosować restrykcje żywieniowe kierując się chęcią doskonalenia sylwetki lub poprawą stanu zdrowia. Moim zdaniem dobrze skomponowana dieta powinna łączyć w sobie oba elementy. Wracając do meritum, jakie są Twoje oczekiwania wobec diety? Chcesz schudnąć? Chcesz nabrać masy mięśniowej? Chcesz utrzymać aktualną wagę? Czy po prostu zdrowo się odżywiać? Są to prawdopodobnie cztery najpopularniejsze motywy, które skłaniają nas do trzymania diety. Jednak w dalszym ciągu nie można nazwać tego celem. Co zatem można nazwać celem? Zgodnie z teorią S.M.A.R.T., cel powinien być: (S) Skonkretyzowany – Oznacza to, że cel powinien być jasny, zrozumiały i konkretny.…

  • Dieta
    Dieta

    Dieta – cz.1 – Od czego zacząć? Zapotrzebowanie kaloryczne

    Jak policzyć zapotrzebowanie kaloryczne? Zapotrzebowanie kaloryczne, prawdopodobnie każdy spotkał się z tym określeniem, ale co ono właściwie oznacza i do czego może się nam przydać? Zapotrzebowanie kaloryczne/energetyczne oznacza ilość energii, którą musimy dostarczyć w pożywieniu. Należy podkreślić, że wartość ta stanowi Całkowitą Przemianę Materii (CPM), którą zaś należy rozumieć jako sumę Podstawowej Przemiany Materii (PPM), termogenezy i aktywności fizycznej. Warto zwrócić uwagę na poniższą zależność: Dostarczane kalorie < CPM –> prowdzi do redukcji masy ciała Dostarczane kalorie > CPM –> prowdzi do wzrostu masy ciała Dostarczane kalorie = CPM –> prowdzi do utrzymania masy ciała Powyższa zależność obrazuje do czego może przydać się nam zapotrzebowanie kaloryczne. Wszystko pięknie.. Jednak jak to policzyć?…